София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Миграцията и сигурността са тема на срещата между ЕС и Арабската лига

Борисов: С президента на Египет сме добри приятели

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Първа в историята среща на върха на Европа и Арабския свят. В Египет 49 президенти, премиери, крале, емири и министри обсъждат мигрантите, сигурността, климата и търговията. Форумът е в известния като “град на мира” египетски курорт Шарм ел Шейх.

Лидерите обсъдиха темите за разширяване на европейскоарабското партньорство, посрещането на глобалните и регионални предизвикателства, сътрудничеството в сферата на търговията и инвестициите, миграцията и сигурността.

Домакинът - египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, призова за по-твърди действия срещу тероризма. "Опасността от тероризма е разпространена в целия свят като вредна напаст", каза египетският лидер пред участниците в срещата.

Миграцията присъстваше и в изказването на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. "Ние трябва да работим заедно - страни на произход, преминаване и местоназначение, за да разрушим бизнес модела на контрабандистите и трафикантите, които подмамват хората на опасни пътувания и подхранват съвременно робство", заяви той.

Срещите на европейските и арабските лидери са закрити, мерките за сигурност - драстични. Отношенията между Европейския съюз и Арабската лига са във фокуса на около 700 медии от Европа, Африка и Азия. Срещите в Египет са в момент, в който страната е в извънредно положение заради тероризъм и жертви в две църкви след експлозии през 2017-та.