София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Мигрантите ще представят по-добре уменията си

В Световния ден на бежанците ЕК стартира нова услуга

7 годиниОбщество 17 Боряна Райчева

Мигрантите от трети страни, които пристигат в Европейския съюз вече ще могат по-добре да представят своите професионални умения. По повод Световният ден на бежанците – 20 юни, Европейската комисия стартира „Инструмент за профил на уменията на гражданите на трети държави“.

Този инструмент ще гарантира признаването на дипломите им и ще ги насочва към обучение, образование или работа. Така напрактика ще се опрости търсенето на подходяща трудова заетост за чужденците.

След попълването на данните им в инструмента за профил организациите, които работят с мигранти, ще могат да набележат специфичните нужди на отделните хора, за да се интегрират по-добре на пазара на труда.

„Всички трябва да могат напълно да използват своите умения на пазара на труда. Способностите на чуждите граждани в Европейския съюз също не трябва да бъдат пропилявани“. Това каза еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен.

Инструментът за профил на уменията ще улесни мигрантите при търсенето на работа и ще позволи на националните администрации да придобиват ясна представа за уменията и квалификациите им, допълни още Тейсен.

„Идващите у нас мигранти притежават опит, способности и умения, които могат да донесат реална полза за нашите икономики и общества“, убеден е комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитриос Аврамопулос. Според него, ако искаме да превърнем миграцията във възможност за всички, успешната интеграция е от решаващо значение.