София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мика Зайкова: Бизнесът да дарява на партиите си е чист рекет

Трябва закон за лобизма, твърди бивша синдикалистка Мика Зайкова

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Това отворено финансиране си е узаконен рекет. Това коментира пред Радио Фокус бившият финансов и икономически експерт на Конфедерацията на националните синдикати в България (КНСБ).

Според нея бизнесът е плащал и на властта и на опозицията, и на едните, и на другите, за да му е спокойно. „Сега бизнесът трябва да плаща на повече от 2 партии, защото нито една не може да спечели пълно болшинство и не може да застане на власт сама, тоест винаги е в коалиция. Но плащайки на повече от две партии, ще са му остане ли на бизнеса част от печалбата“, пита се анализаторката.

„Първата ми мисъл беше, че няма да има възможност да прави дарения там, където наистина трябват: за болни дечица, за болни хора, за неща, които са добри, а не за покупко-продажби на партии и на влияние. Просто съм възмутена. Мисля, че това предложение е прибързано“, каза Зайкова.

Според думите й по средата на годината единственият смисъл има е някой да спечели изборите, които идват още веднъж, но без да плаща.

„И затова си мисля, че ако трябва да бъдем разумни, да, трябва да се обмисли този въпрос как да се финансират партиите така, че да има демокрация и много повече от 2-3 партии, да има многопартийност, за да има демокрация“, каза Зайкова.

Тя призова да се да предложат един вариант да бъде подплатен от закони за лобизма и от реформа в съдебната система.