София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Минфинът крие доходите на Тръмп

Ще покажа данъчните си декларации, щом ме проверят, казва президентът на САЩ

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин отказа да обнародва финансовите декларации на президента Доналд Тръмп.

Искането беше поставено от демократите в Камарата на представителите. В отговор на това председателят на Комисията по финанси в камарата Ричард Нийл получи писмо от Мнучин.

„В искането липсват достатъчно легитимни намерения от страна на законодателите“, гласи писмото на финансовия министър.

Точно затова според Мнучин ведомството му съгласува отказа с Министерство на правосъдието.

Демократите в щатския конгрес искат официални данни за данъците на Тръмп от април насам. Запитване за съответните декларации на президента и фирмите му в периода 2013 – 2018 година е подадено и в Данъчното управление на САЩ.

Освен това, демократите поискаха да получат и детайли от евентуалните проверки на Тръмп и бизнес империята му.

Самият стопанин на Белия дом се оплака, че „отдавна се водят данъчни проверки“ срещу него. Тръмп твърди, че докато съответните одити не приключат, не е готов да публикува никакви данни за доходите си.

Според американски анализатори, за пръв път от години насам американски президент отказва да си обнародва декларациите, което е един от поводите за липса на доверие към него от страна на медиите и НПО–та.