София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мингма Шерпа: 50 на 50 са шансовете Боян да е жив

Един от най-опитните алпинисти ще търси българина

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

На 10 май един от най-опитните катерачи в света ще се включи в издирването на българския алпинист Боян Петров. Мингма Шерпа е първият непалец успешно изкачил 14 осемхилядници без повторение, което е рекорд в световната история. Заедно с брат си Чанг Дауа Шерпа държат рекорда и за първите братя, изкачили 14-те осемхилядници.

50 на 50 са шансовете Боян Петров все още да е жив, заяви за „Дарик” Мингма Шерпа.

Той обясни, че най-трудният участък от Шиша Пангма е между Лагер 3 и върха, тъй като в голямата си част е заледен. Според него именно там може да се намира Боян в момента.

Българският алпинист е катерил с компанията на Шерпа 6 от осемхилядниците. „Миналата година изкачвахме Дхаулагири, по-рано – Кангчендзьонга, К2. Аз самият съм организирал 6 пъти неговите експедиции“, каза непалецът и допълни, че на връх Шиша Пангма няма негова група, затова Петров е сменил компанията.

Предстои на 10 май Мингма Шерпа да достигне до зоната между Лагер 3 и върха с хеликоптер. „Аз се съгласих, защото познавам мястото добре и мога да помогна. Така че отлитаме утре. Днес изпратих паспорта си за издаване на виза. Надяваме се утре вече да сме там“, каза алпинистът. Той допълни, че погама за издирването на Боян Петров, защото той му е като брат. „Той е истински джентълмен и един от най-добрите катерачи – не само в България, но и в света. Така че ние също сме много разстроени. Той е истинска знаменитост и много мил човек“, коментира непалецът и изрази надежда, че ще открият българския алпинист.