София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Минималната пенсия става 250 лв.

Първият ден от болничните няма да се плаща

пропускане
4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

ГЕРБ и Обединени патриоти постигнаха консенсус днес на коалиционен съвет минималната пенсия да бъде вдигната на 250 лв от 1 юли 2020 г. Управляващите решиха още първият ден от болничните да не се плаща.

Решението бе обявено по време на брифинг, съвместно с председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и вицепремиера Красимир Каракачанов.

Лидерът на ВМРО заяви, че коалицията е стабилна и има диалог между партньорите. Той сподели, че е доволен от парите, заделени за отбрана.

От своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира, че вдигането на минималната пенсия ще бъде заложено между първо и второ четене на бюджета за следващата година. Очаква се около 800 000 пенсионери засяга увеличаването на пенсиите, което ще е от 1 юли 2020 г.

Междувременно от ПП Атака заявиха, че не са получавали покана за участие на срещата и подчертаха, че ако представител на партията им беше присъствал, щеше да иска увеличение на минималната пенсия в размер на 300 лева.