София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Министерски съвет гласува проектобюджетите за 2019 година

Как ще бъдат разпределени средствата?

5 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

На извънредно заседание в неделя Министерският съвет ще разгледа проектите на бюджетни закони за 2019 г.

Очаква се правителството да одобри проектобюджета за следващата година и проектобюджетите на здравната каса и държавното обществено осигуряване.

Предвижда се от 2019 г. максималният осигурителен доход да се вдигне от 2600 на 3000 лева, с което не са съгласни работодателите. Минималната работна заплата ще се повиши до 560 лева.

150 млн. лева повече са средствата за хората с увреждания. 7 млн. лева ще даде правителството за помощи на сираците без право на наследствена пенсия за починал родител. Разходите за отбрана в проектобюджета възлизат на 1,8 млрд. лева. Със средно 20% по-високи ще бъдат заплатите на учителите.

От юли 2019 г. пенсиите ще се увеличат с 5,7%. Пак от средата на годината таванът на пенсиите ще се повиши от 910 на 1200 лева. Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводители от 350 на 560 лева.

Заплатите в държавната администрация ще се повишат с 10% от следващата година. С 20% ще скочат възнагражденията на учителите според предложенията на управляващите.

Българската стопанска камара пък излезе с позиция, че не подкрепя внесените за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество проекти на бюджети на Република България, Държавното обществено осигуряване и НЗОК. Основните критики по отношение на държавния бюджет са насочени към липсата на стимули за подобряване на инвестиционния климат, необходимост от децентрализация и повече самостоятелност на общинските финанси.

От БСП обявиха, че внасят алтернативен бюджет за 2019 г. Левицата започва с предложение за данъчната политика. Целта – намаляване на неравенството в доходите на различни групи граждани, мерки срещу сивата икономика и подпомагане на младите семейства и децата.