София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Министерски съвет избра F16

Правителството поиска зелена светлина от НС за купуването на изтребителя

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

След месеци нареди на разгорещени спорове за вида изтребител, който българската армия трябва да закупи, в крайна сметка правителството  се спря на американските самолети F-16. Това стана ясно малко след края на днешното редовно заседание на Министерски съвет, по време на което темата е била водеща.
 
На брифинг след срещата при премиера, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов съобщи на медиите, че правителството  предлага на Народното събрание да разреши да се стартират преговори със САЩ за закупуване на нов изтребител.
 
Каракачанов обясни, че другият вариант е бил да се предложи започване на проекта отначало, което по думите му означава още минимум година и половина да забави процесът по сключване на договор. Според него това не е изгодно за нашите Военно въздушни сили и заяви категорично, че всички обвинения срещу него, че е руски или американски човек в кабинета са безпочвени.
 
Министърът на отбраната беше категоричен и че искането  на правителството  депутатите да позволят отклонение от предишното решение на парламента не е призив за нарушаване на закона.
 
Припомняме, че предложението на Министерски съвет за закупуване на американския изтребител F16 предизвика остра реакция от страна на президента и опозицията в лицето на БСП, които обвиниха правителството в нарушаване основите на правовата държава и отклоняване о интересите на страната.