София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Министерски съвет отпуска повече пари за общините

Оптимизират образователната структура

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Правителството ще отпусне допълнителни средства по бюджетите на общините за 2018 г. Това поясниха на дневния ред на министрите за днешното редовно правителствено заседание.

Допълните средства ще бъдат разпределени за: оптимизация на вътрешната структура в системата на предучилищното и училищното образования; информационни и комуникационни технологии; програмата „С грижа за всеки ученик“ и за компенсиране на безплатния транспорт за ученици. Предложенията са внесени от министъра на образование и науката Красимир Вълчев.

Кабинетът ще одобри и вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на отбраната. Точката е внесена от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Министрите ще разгледат и доклад за продължаване ползването на сграда за административни нужди на Министерството на туризма. Предложението е внесено от вицепремиера и министър външните работи Екатерина Захариева и на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Правителството ще обсъди и споразумение между МОСВ и македонското Министерство на околната среда и пространственото планиране за сътрудничество в областта на опазване на околната среда и водите. Министрите ще гласуват и меморандум за разбирателство между двете министерства за сътрудничество в областта на опазване на околната среда. Предложенията са на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще представи проекторешения за определяне на спечелилите конкурса участници за концесионер на три морски плажа: „Ривиера“, „Река Вая“ и „Албена“.

Кабинетът ще обсъди и проектозакон за преброяване на населението и жилищния фонд в България през 2021 г.