София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Министерство на финансите ще подкрепи БДЖ

Помощта ще бъде под формата на безлихвен заем

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Финансовият министър Владислав Горанов заяви пред журналисти, че ръководеното от него ведомство обмисля да подпомогне финансово дружеството Български държавни железници, за което вчера стана ясно, че със запорирани 40 милиона лева от сметките си.
 
Горанов поясни още, че помощта ще е безлихвена в рамките на утвърдената от ЕК държавна помощ за преструктуриране, като тя ще дойде от фискалния резерв. Очаква се средствата да бъдат възстановени от  ускорената концесията на Летище София.
 
Финансовият министър настоя Министерството на транспорта да положи повече усилия, така че железопътният транспорт да стане естествен приоритет. Той уточни, че следва да се предложат мерки, които да ограничат незаконния автомобилен транспорт, да се прецизират транспортните схеми на автобусния транспорт.
 
По думите му всяка година няколкостотин милиона отиват за железниците, в това число и за обновяване на железния път. Той обясни още, че ежегодно БДЖ "Пътнически превози“ получават  над 200 млн. лв.
Горанов уточни, че в краткосрочен план от Министерството на финансите се очаква да осигури малко над 20 млн. лв. На дружеството обаче са нужни над 100 млн. лева  за разплащане на облигационния заем, като надеждата на финансовият министър е в задвижването на концесията.