София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Министерството на икономиката финансира 13 стартиращи фирми по програма „Техностарт 3“

Одобрените са 13 стартиращи фирми

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

В националния конкурс „Технострат 3“ тази година бяха получени общо 92 кандидатури, като одобрените са 13 стартиращи фирми, заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на церемония по връчването на договорите „Техностарт 3“. Той подчерта, че целта на програмата е да се подкрепят и финансират стартиращи фирми, които имат най-голям потенциал за устойчивост и пазарна реализация на своя продукт или услуга, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

По думите му идеите, които са одобрени обхващат разнообразни дейности, както от сектора на производство, така и от сектора на научната и развойна дейност, с приложение от биотехнологиите и медицината до машиностроенето, козметиката, храните и сферата на спорта.

Зам.-министър Борисов припомни, че програмата „Технострат 3“ се реализира със средства от бюджета на Министерството на икономиката, планирани в бюджетна програма “Насърчаване на предприемачеството и иновациите”. Тя е един от инструментите, които МИ използва наред с останалите, а именно възможностите на ОПИК 2014-2020, на Българска банка за развитие, на София Тех Парк и др.

Зам.- министър Борисов пожела успех на младите предприемачите в нелекият път, който им предстои, както и пазар за реализация на техните продукти и услуги. „13 български предприемачи остават в родината си и ще допринесат за иновативното развитието на българската икономика. Надявам се да реализират един устойчив бизнес и в най-скоро време да се наложат като успешни иновативни компании, заключи зам.-министър Борисов.