Гледай
на живо

Министерството на здравеопазването и НЗОК доволни от Бюджет 2019

Той е с почти 180 млн. лв. повече в сравнение с тази година.

Параметрите по бюджета на НЗОК бяха приети и съгласувани по един безпрецедентно консенсусен начин. За първи път от години насам промените, които са внесени са съгласувани с НЗОК, министерството и съсловните организации. Това отчете на пресконференция заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.


От следващата година НЗОК ще разполага с разходна част от 4.3 млрд. лева или с 490 млн. лева повече спрямо тази година.


Заместник-министърът отбеляза, че паралелно с дебата за средствата, усилено се работи по промени в законодателството. Сред спешните текстове е политиката за донорството, която от догодина преминава към нова агенция; лечението на пациентите в чужбина ще се заплаща от Касата. Допълнително се разширяват правомощията на НЗОК, която вече ще проследява как се извършват разплащанията.


За първи път Министерството на здравеопазването започва разработване на правила за добра медицинска практика заедно със съсловните организации. Сред тях са критерии за отношение между медици и пациенти.


„Към момента политиките, които чувате, са напълно подкрепени, имаме база върху, която да се сключат и продължат промените. Те означават едно нещо - разходването на средствата ще бъдат използвани по най-рационалния начин", отбеляза, управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.


"Сигурно е едно обаче едно – ще се прекъсне порочната практика да се изпраща пациент в чужбина без предварително да се знае колко ще струва“, категоричен е управителят. Коментарът му е по повод статистика от 2017 г., че 127 от 247 пациенти са изпратени от Фонда за лечение в чужбина без оферта за лечение в чужбина. Цената е идвала впоследствие. Въпреки това НЗОК е плащала сумите.