София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лидери от Берлинския процес обсъждат Западните Балкани

Бойко Борисов ще участва на срещата в Познан

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Лидерите на държавите от Берлинския процес обсъждат в Познан въпросът за Западните Балкани и предстоящото председателството на България и Република Северна Македония.

Поканена като подготвяща европредседателството си с фокус върху Балканите през 2017 г. и като току-що приключил домакин през 2018-а, България и тази година е част от процес, в който Западните Балкани и Западна Европа търсят алтернативи на евроинтеграцията.

На днешната среща в Познан премиерите на България и Северна Македония, Бойко Борисов и Зоран Заев, ще приемат председателството на срещите на Берлинския процес, на които държавите от Балканите извън ЕС, заедно с Хърватия, Словения и големите страни от Западна Европа, търсят общи проекти, които могат да подобрят свързаността и сътрудничеството им.

Домакинът тази година е Полша. С пресконференцията в 16 ч. българско време Борисов и Заев, заедно с германския канцлер Ангела Меркел и полския премиер Матеуш Моравецки, се очаква да поемат полските функции до 2020 г.

Всички тези обсъждания обаче идват в неподходящ момент, когато Скопие и Тирана останаха без дати за начало на преговрите с ЕС засега, а френският президент Еманюел Макрон отново допусна, че ЕС може би трябва първо да се реформира и едва след това - да се разширява.