София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Министър не видя риск за сектора покрай пожара в „Марица изток 2“

Блоковете на ТЕЦ-а са в планов ремонт до август

5 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Пожарът, който възникна тази сутрин в ТЕЦ „Марица Изток 2“, няма да се отрази на сигурността на енергийната система. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова при проверка на на място.

От ведомството й съобщиха, че възникналото възпламеняване на гума на един от абсорберите на сероочистващата инсталация на блок 8.
"Блокът е в планов ремонт до края на август. Вследствие на възникналия пожар коминът на блока се е срутил. Най-важното е, че жертви и пострадали хора няма", подчерта министър Петкова.

Тя благодари за „бързата и адекватна реакция“ на работещите в държавната централа, както и на служителите от ГД „Пожарна безопасност и и защита на населението“, че няма пострадали по време на инцидента.

Енергийният министър поясни, че РИОСВ е направила измервания за чистотата на атмосферния въздух и е установила, че нямало „превишаване на нормите“.

Предстои оглед от компетентните институции и оценка на нанесените по време на пожара щети. Застрахователната компания, в която е застрахована ТЕЦ „Марица Изток 2“, вече е информирана.

Два от блоковете на ТЕЦ-а – седми и осми – са в планов ремонт. По данни на изпълнителния директор на централата инж. Живко Динчев, предстои седми блок да бъде пуснат в експлоатация следващия месец, а осми блок – в края на август.
„Останалите блокове работят нормално“, каза Динчев.