София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Министър Павлова: Мисията „председателство“ беше изпълнена успешно

С официална церемония закрихме българското европредседателство

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Българското председателство на Съвета на ЕС бе официално закрито снощи на церемония в Зала 1 на НДК.  

„Като миг отминаха тези 180-те дни, в които България имаше честта да председателства Съвета на ЕС. През тези 6 месеца вложихме усилия, енергия, емоция, много желание във вземането на справедливи и често нелеки решения в името на единството и на по-добър Европейски съюз“. С тези думи министър Лиляна Павлова се обърна към гостите на официалното събитие.

Приветствие към присъстващите поднесоха също министърът на културата Боил Банов и държавният секретар във Федералното министерство на вътрешните работи на Австрия Каролине Едщадлер.

За заключителния концерт снощи  в Дома на Българското председателство пристигнаха министри, народни представители, дипломати, представители на вероизповеданията и много съпричастни българи с националната и европейска кауза.

„С концерта под звуците на известния австрийски композитор Густав Малер и под ръководството на гениалния маестро Емил Табаков с участието на над 400 български и австрийски изпълнители на така наречената „Симфония на хилядата“, тази вечер символично предаваме Българското председателството на Австрия“, посочи министър Павлова. Тя заяви, че днес, с гордост и самочувствие можем да кажем, че вложихме много старание, много емоции и всеки един час, всеки един ден и всяка една минута труд си заслужаваше.

„Заслужаваше си, защото заедно с вас градим тази Европа, която искаме утре да бъде един по-сигурен, по-спокоен и по-надежден дом за нашите деца“, каза още министър Павлова.

Тя подчерта, че в продължение на 6 месеца българската реч звучеше тук, в България, в София, в дома на Българското председателство. „Звучеше и в Брюксел. Българската реч е нашият капитал, с който се гордеем. С българската азбука допринасяме за културното многообразие на Европа“, добави министър Павлова.

Тя посочи, че повече от 35 хиляди делегати посетиха страната ни и успяха да усетят нашата култура, история и традиции. „Вярвам, че успяхме да ги посрещнем с гостоприемство и топлина, каквато българите притежаваме. Благодаря още веднъж с цялото си сърце на всеки един от вас, който допринесе за успеха на Българското председателство. Днес можем да кажем – мисията ни беше изпълнена успешно! Благодаря, България! Пожелавам успех на Австрия! Ще продължаваме да работим заедно“, добави министър Павлова.

Преди това  Лиляна Павлова и министър Боил Банов откриха нестандартната изложба – посланията на лидерите на ЕС, които те оставиха върху масата, на която се проведе неформалната им вечеря на 16 май в София.  „Бъдеще“, „единство“ и „успех“ – това са трите основни послания върху масата, каза Павлова. Написаното от европейските лидери върху модерните иновативни плоскости, от които бе изградена масата, може да види всеки в Националната галерия-Двореца.

Павлова добави, че всеки от лидерите на ЕС е оставил посланието по различен начин – едни с думи на български, други с послание, пречупено през тяхната призма. „Всички те обаче призоваха за единство, единение и обединение в името на бъдещето на Европа“, каза тя.