София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Министър Петкова: НЕК не е поискал 50 процента повишение на цените на тока

Това е предизборен трик

5 годиниИкономика 9 Боряна Райчева

Не сме съгласни с думите на г-н Ерменков. Когато някой се опитва да прави внушения, че секторът на енергетиката не се управлява, трябва да разполага с факти. Нека си спомним какво беше състоянието на енергетиката в края на 2014 г. Дефицитът в НЕК беше над 400 милиона, всичко в сектора беше замряло“.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг в Министерство на енергетиката.

Фактите са достатъчно красноречиви. През декември 2013 г. имаше едно решение според което ДЕКВР беше намалил цената на тока, произвеждан от Мариците, в резултат на което НЕК генерира дефицит от 300 милиона само за седмици“, уточни тя.

За мен това е предизборен трик, за да се постави в центъра цената на електрическата енергия“, подчерта енергийният министър.

По отношение на цената на тока НЕК не е поискал 50 процента увеличение на цената на тока и това може да се види на сайта им. КЕВР е този, който може да се произнесе за цената на тока. Очакваното увеличение на цената на тока за бита е в рамките на годишната инфлация. Всичко друго е манипулация“, увери Теменужка Петкова.