София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Министър Радев: Сега не може да има увеличение на заплатите в МВР

Пари ще бъдат дадени на тези полицаите, които не са имали право да получат средства на ръка

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев коментира, във връзка със срещата между синдикатите и представители на МВР, че директно им е заявил, че сега не може да има увеличение на заплатите. „На срещата си говорихме за дрехите, и за заплатите, и за протестите. Поисках и потвърдих желанието ни за диалогичност. Всички сме от едната страна, от другата страна са лошите. Те са пък хората, които най-добре познават системата, така че в диалог да се опитаме да постигнем това, което направихме веднага, като дрехите“, заяви Радев. Според него има и други предложения, с които министерството на вътрешните работи е съгласно, но ще станат с течение на времето, включително и въпросът със заплатите.

Министър Радев заяви, че около 30 млн. лв. ще бъдат изплатени на тези полицаите, които са нямали право по закон да получават средства на ръка, но и не са получавали униформи, поради ред причини.


На брифинга, министър Радев съобщи още, че от началото на 2017 г. на изход на държавната граница са задържани 1847 лица, а през 2016 г. броят им е бил 3797 граждани на трети страни. Отчита се намаление с 51,4% на изход, а най-натоварената граница на изход е границата със Сърбия. От друга страна стана ясно, че към 27 юни 2017 г. по пътищата са загинали 288 души, а 3575 са ранени. Броят им е намалял спрямо същия период на миналата година. Предстоят да се купят 84 нови камери за пътищата, като част от мерките за намаляване на произшествията.