София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Министър: С чумата по свинете оставката е облекчение

Десислава Танева - за критиката от БСП

5 годиниАгро 3 Боряна Райчева

Мога винаги да подам оставка, на фона на кризата с чумата по свинете този въпрос звучи като облекчение. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в Народното събрание относно искането на БСП.

"Всеки може да бъде критикуван и на всеки може да се намери основание да бъде критикуван и аз включително", подчерта министърът.

Според нея чумата по свинете й била трета в кариерата криза. "Консултирала съм действията със свиневъдния сектор, индустриалния, с европейските власти и експерти и с българските ветеринарни власти в детайл", заяви тя.

При тази епидемия обаче нямало ваксина и намерено лечение. „Тя се разпространява от 2007 г. по една територия без значение мерки, които са взети. Единствено Чехия се е справила с това заболяване, но тя е стигнала на ниво дива свиня“, обясни Десислава Танева.

По думите й трябвало обединение на всички власти. „Да обясним какво е това заболяване, какво застрашава държавата, то е икономическо, за хората е по-безопасно", подчерта министърът.

Тя разкритикува и поведението на опозицията. "Това беззнание, безинтелигенция в общуването между политици, между различни слоеве, няма как да стане“, категорична бе Десислава Танева.