София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Министър Вълчев: Трябва да стимулираме млади учителите да работят в малките населени места в страната

В следващата бюджетна програма ще има промяна на делегираните бюджети за подпомагане на малките училища

7 годиниОбразование 13 Боряна Райчева

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви на работна среща с директори на училища и детски градини от област Кърджали, че  един от основните приоритети в управленската им програма е да стимулират повече млади хора да работят като учители в по-малките населени места в страната, където има ученици от уязвими групи. Той подчерта важната роля на учителите при работата с деца в риск от отпадане от образователната система, както и с онези, чиито майчин език не е български.
 

„В учебните програми сме заложили достатъчно изучаване на български език. Имаме и допълнителни часове по различни проекти, които биха помогнали за преодоляване на трудностите в обучението“, каза министърът и потвърди ангажимента на правителството за увеличение на учителски заплати в цялата страна.

Министър Вълчев обясни, че в следващата бюджетна програма ще има промяна на делегираните бюджети, чрез която да бъдат подпомогнати по-малките училища и училищата в отдалечените райони. Идеята е те да получат повече ресурси за обхващане и задържане на децата в образователната система. В този процес ще се включат и институции като Министерството на труда и социалната политика, Министерството на вътрешните работи, Комисията за борба с противообществените прояви и др.