Гледай
на живо

Миньорите на протест в София

Искат гаранции, че „Марица – Изток” ще продължи да работи

Миньорите на протест в София Миньори и енергетици се събират днес на протест в София. Митингът, който е организиран от синди... thumbnail text

Миньори и енергетици се събират днес на протест в София. Митингът, който е организиран от синдиката КТ "Подкрепа", ще започне в 13 ч. и ще премине през софийските улици, като ще спре пред основните министерства, които могат да решат проблемите в сектора.

Причина за недоволството сред работниците е неяснотата около бъдещето на въгледобива в района на „Марица – Изток”. Според тях шоковото поскъпване на въглеродните емисии задушава българската енергетика и заплашва над 100 000 работни места от целия регион. По думите им 12 000 души са пряко работещите в комплекса, всички те са притеснени за своята работа.

Вчера работниците се събраха на протест в Раднево. По време на митинга беше представена декларация с искане до края на февруари правителството да направи конкретна програма за дългосрочно стабилизиране на комплекса "Марица -изток" за следващите 20 години. При протестиращите дойде и енергийният министър Теменужка Петкова, която ги увери, че комплексът ще продължи да функционира. Предстоят срещи с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.