София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Мисиите на Япония и Австралия остават в Тел Авив

Двете страни осъдиха действията на САЩ на фона на кървавите сблъсъци в Ивицата Газа

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Правителството на Япония не изпрати представители на церемонията по откриването на посолството на САЩ в Йерусалим  и не планираме превод на нашето посолство от Тел Авив в Йерусалим. Това съобщи във вторник по време на пресконференция в Токио, ръководител на японския външен министър Таро Коно, който изрази загриженост за кървавите сблъсъци, придружили откриването на посолството.

Припоняме, че САЩ откриха посолството си в Йерусалим на фона на протестите в Ивицата Газа

Министърът Коно изрази своето "изключителна съжаление" във връзка с масивните сблъсъци на границата на Ивицата Газа, където израелски войници откриха огън по демонстрантите. "Настояваме всички заинтересовани страни да бъдат хладни", каза ръководителят на японското външно министерство.

Австралийското правителство също не възнамерява да премести посолството си от Тел Авив в Йерусалим. Това съобщи премиерът на страната Малкълм Търнбул, който говори с журналисти във вторник, предъде РИА Новости.

"Нашето посолство ще останете там, където е сега, и нямаме планове да го преместваме", категоричен е Търнбул. Той подчерта, че Австралия, както и много други страни, смятат че запазването на дипломатическите мисии в Тел Авив е много по-благоприятно за мирния процес в Близкия Изток.

Масовите протести на палестинците в Ивицата Газа продължават от края на март, а вчера те избухнаха с пълна сила във връзка с церемонията по откриването на Посолството на САЩ в Йерусалим.

Според Палестинското министерство на здравеопазването 52 палестинци са загинали по време  на сблъсъци на границата на Ивицата Газа, а над 2 хиляди са ранени.