София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мистерия: Руски самолет изчезна над Средиземно море

САЩ: Свален е от сирийската артилерия

6 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

Руски военен самолет Ил-20, с 14 военнослужещи на бордаq изчезна над Средиземно море. Самолетът изчезна по време на нападение на изтребители Ф-16 на израелските военновъздушни сили срещу обекти в сирийската провинция Латакия, съобщават от руското министерство на отбраната, цитирани от ТАСС. Съдбата на руските военни е неизвестна. Връзката с тях е изгубена над Средиземно море, около 3 ч. м2естно време в понеделник, посочват от ведомството.

Министерството на отбраната заяви, че руският радарен контрол на въздушното пространство е засякъл изстрелването на ракети от френската фрегата "Оверн", която се намира в района. Командването на руската военновъздушна база Хмеймим е организирала операция за издирване и спасяване на военнослужещите.

Русия започна военни удари в Сирия през 2015 г. след искане от президента Башар ал-Асад, който остана на власт въпреки седемгодишната гражданска война. В конфликта до момента са загинали повече от 350 000 души.

След съобщението на Русия за сваления самолет, от Пентагона заявиха, че САЩ не са участвали в ракетната атака над Латакия. От американското правителство изразиха мнение, че Ил-20 е свален по невнимание от сирийската зенитна артилерия. Инцидентът, според американското правителство, е станал докато сирийската противовъздушна отбрана е обстрелвала летящи срещу израелски ракети.

Министерството на отбраната на Франция също излезе с позиция, че френските военни сили не са свързани с инцидента с руския Ил-20. "Френските въоръжени сили отричат ​​каквото и да било участие в тази атака", заяви представител на Министерството на въоръжените сили.