София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Митата на Тръмп за Китай свалят цената на нефта

Факторът засенчи рисковете за петролните танкери в Персийския залив

5 годиниИкономика 8 Боряна Райчева

Цената на петрола поевтинява в последните дни, става ясно от котировките по световните борси. За изминалата седмица петролът Brent е поевтинял с около 2,5%, а сортът West Texas Intermediate (WTI) – с около 1%.

В понеделник сутринта фючърсите за петрола сорт Brent се търгуват в Лондон на цена от $61,17 за барел. Поевтиняването от миналия петък е с 1,16% или 72 цента.

Септемврийските фючърси за нефта сорта WTI са поевтинели с 1,13% или 63 цента. Цената е паднала до $55,03 за барел.
Котировките на нефта се понижават на фона на международната политческа обстановка. В случая повлия заканата на президента на

САЩ Доналд Тръмп за евентуалното увеличение на вносните мита върху стоките от Китай.

Според Доналд Тръмп всичко зависи от търговските преговори с Пекин. „Щатско-китайската търговия ще продължи да е доминиращ фактор, който ще формира цените на петрола“, гласи анализът на VM Markets.

Заявлението на стопанина на Белия дом се е отразило по-сериозно от прекъсванията на доставките на петрол заради задържане на британски танкери от Иран в Ормузския проток.