София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Митинг срещу оръжейните закони в САЩ

Ученичка разкритикува Тръмп за оръжейната му политика

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Хиляди разгневени ученици, родители и жители от Флорида излязоха на протест в събота с искане за по-строги закони за контрол на огнестрелните оръжия, след като бяха разкрити нови подробности за заподозрения, обвинен в стрелба и убийство на 17 души в гимназията в Паркланд, съобщава „Лос Анджелис Таймс“.

Протестът се проведе в центъра на Форт Лодърдейл и  беше посетено от десетки ученици от гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас", където бе извършена касапницата.

Тийнейджърите говореха страстно по време на митинга пред федералния съд, като помолиха законодателите да променят оръжейните закони.

18-годишната Ема Гонзалес, оцеляла от стрелбата в гимназията, ядосано разкритикува политици, които приемат финансиране от Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия.  

"Казват, че един добър човек с пистолет спира лош човек с пистолет", каза Гонзалес. "Ако президентът ми казва в лицето, че това е ужасна трагедия, но нищо не е можело да се направи, аз бих го попитала колко е получил от НРА. Аз зная: 30 милиона долара. Толкова ли струва животът на тези хора за вас, г-н Тръмп", продължи ученичката, сравнявайки сумата с броя на жертвите от нападения с огнестрелно оръжие в САЩ от началото на годината, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ема Гонзалес запита защо тези, които са знаели, че стрелецът е умствено болен, не са направили повече, за да не му позволят да има оръжие.

Департаментът на децата и семействата в Флорида е излязъл с доклад според който стрелецът Николас Круз е бил диагностициран с аутизъм, неврологично разстройство, което често води до социална неудобство и изолация и нарушение на дефицита на хиперактивност. Персоналът на центъра за психично здраве, обаче е установил, че той е достатъчно стабилен, за да не бъде хоспитализиран,се казва в доклада на Департамента.