Гледай
на живо

Митничари запечатаха съоръжения във Винпром в Поморие

Нарушения има и в складове в село Славянци

Митничари запечатаха съоръжения във Винпром в Поморие Нарушения в  два винозавода - в Поморие и в село Славянци, установиха проверяващите митнически ... thumbnail text

Нарушения в  два винозавода - в Поморие и в село Славянци, установиха проверяващите митнически служители.

Девет крана за нерегламентирано източване на алкохол са открити във Винпром „Черноморско злато” в Поморие, съобщиха от агенция "Митници". Крановете са поставени без одобрението на митническите органи, не са пломбирани и на съответните точки не са монтирани измервателни уреди. През крановете е установено, че изтича готова продукция - алкохол. Някои от крановете са с голям дебит - с експеримент митническите служители са доказали, че 5-литров съд се запълва за 45 секунди.

Сериозни нарушения са установени и в данъчен склад, находящ се в село Славянци, община Сунгурларе. Установено е, че измервателният на практика не отчета и не предава данни към Агенция „Митници" и това създава възможност да се извеждат акцизни стоки без да са отчетени и съответно без да се заплати акциз.

Нарушенията в Поморие и Славянци все още не са предадени на прокуратурата. Въпреки това митничарите са запечатали тези съоръжения, при които няма измервателни устройства и алкохолът може за се източва и разпространява безакцизно.

Заместник-директорът на Агенция „Митници“ Юлиан Мирков обясни, че в двата склада са открити пластмасови туби с ракия и мастика, без никакви обозначителни знаци и с неясно предназначение.

Той подчерта, че започналата проверка ще обхване всички предприятия за производство на алкохол в страната. Общо 165 са данъчните складове в страната, където агенцията ще търси нарушения.