София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Митничари запечатаха съоръжения във Винпром в Поморие

Нарушения има и в складове в село Славянци

5 годиниКрими 7 Боряна Райчева

Нарушения в  два винозавода - в Поморие и в село Славянци, установиха проверяващите митнически служители.

Девет крана за нерегламентирано източване на алкохол са открити във Винпром „Черноморско злато” в Поморие, съобщиха от агенция "Митници". Крановете са поставени без одобрението на митническите органи, не са пломбирани и на съответните точки не са монтирани измервателни уреди. През крановете е установено, че изтича готова продукция - алкохол. Някои от крановете са с голям дебит - с експеримент митническите служители са доказали, че 5-литров съд се запълва за 45 секунди.

Сериозни нарушения са установени и в данъчен склад, находящ се в село Славянци, община Сунгурларе. Установено е, че измервателният на практика не отчета и не предава данни към Агенция „Митници" и това създава възможност да се извеждат акцизни стоки без да са отчетени и съответно без да се заплати акциз.

Нарушенията в Поморие и Славянци все още не са предадени на прокуратурата. Въпреки това митничарите са запечатали тези съоръжения, при които няма измервателни устройства и алкохолът може за се източва и разпространява безакцизно.

Заместник-директорът на Агенция „Митници“ Юлиан Мирков обясни, че в двата склада са открити пластмасови туби с ракия и мастика, без никакви обозначителни знаци и с неясно предназначение.

Той подчерта, че започналата проверка ще обхване всички предприятия за производство на алкохол в страната. Общо 165 са данъчните складове в страната, където агенцията ще търси нарушения.