София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Митов: България е твърдо за запазване на санкциите срещу Русия

Продължаваме да настояваме за изпълнението на минските споразумения

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Министърът на външните работи в оставка Даниел Митов заяви, че позицията на страната по отношение на антируските санкции остава непроменена: София няма да повдига въпроса за намаляването или премахването на ограничителните мерки, тъй като до момента все още не е изпълнено Минското споразумение за Украйна.
Продължаваме да следим и да настояваме за изпълнението на Минските споразумения в техния пълен обем. Санкциите срещу Русия са свързани с това, заяви Митов.
Според него докато всички споразумения не бъдат изпълнени, санкциите ще останат в сила.
Няма причина да се отклонява общата позиция на НАТО, която, подобно на България, е, че Крим е незаконно присвоен и принадлежи на Украйна. Подобна позиция НАТО ще следва и в бъдеще, коментира Митов след първия ден на срещата на външните министри на страните от НАТО в Брюксел.
Предвидено е санкциите на ЕС спрямо Русия да продължат до края на януари 2017. На този етап няма единство относно продължаването на ограничителните мерки от страна на ЕС. Редица страни, в това число Гърция, Италия, Испания, Финландия и Унгария заявиха, че намират санкциите за неподходящи.