София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Младежи гонели Мартин Трифонов, полицаи стреляли по краката му

Убиецът на седeмгодишното момиче от Сливенско е под охрана в болница

4 годиниКрими 21 Боряна Райчева

Мартин Трифонов бе задържан след усилията на полицията, Военната полиция, „Жандармерията", спасителите и служителите на горско стопанство. Това сподели главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов в Сливен. 

По-рано убиецът е срещнал местен човек, който успял да го хване и да го завърже. „Дори успял да му направи актуална снимка, но Трифонов се измъкнал и отново побегнал“, разказа Ивайло Иванов.

Наложило се е да бъде използвано оръжие - полицаите произвели срещу него няколко изстрела. „Предстои да се изяснява дали раните по краката на убиеца са от полицейски куршуми, или са причинени от бягството му по пресечената местност", каза Ивайло Иванов.

Според окръжния прокурор Пламен Стефанов Мартин Трифонов е в болница под охрана, а в понеделник ще му бъде определена мярка

„Задържане под стража". Ще му бъдат повдигнати обвинения: за убийство на малолетен по особено жесток начин, за изнасилване и блудство.

„Взети са ДНК проби, утре ДНК – профилът на извършителя ще е готов", допълни окръжният прокурор.

Има подозрения, че майка на Мартин Трифонов и мъжът, с когото живеела, знаели за престъплението, но не уведомили полицията.

Прокурорът поясни, че ако това се потвърди, може да се повдигне срещу съжителя на майката на убиеца обвинение за съучастие.

„Мартин Трифонов има криминално досие и е излежал няколко присъди. Едната от тях е за блудство с малолетна, а другите за дребни кражби.

Безработен е, от много бедно семейство, саможив и без приятели", добави Ивайло Иванов. Не е употребявал алкохол, но бил любител на енергийните напитки.

БГНЕС съобщи, че три момчета и две момичета от с. Сотиря помогнали на полицаите да заловят Мартин Трифонов. Младежите гонили 40 минути Мартин.