София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Многохиляден протест в Лондон срещу Брекзит

"ЕС, обичам те", скандираха британците

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„ЕС, обичам те" – скандираха стотици хиляди британци в центъра на Лондон в протест срещу оттеглянето на страната от Европейския съюз и в подкрепа на нов референдум за Брекзит. Шествието се провежда в критичен момент, при растящ риск Великобритания да напусне без споразумение, а политическото бъдеще на премиера Тереза Мей е под въпрос.
Според организаторите това може да се окаже най-многолюдният протест срещу Брекзит. Припомняме, че през октомври организаторите на подобно шествие заявиха, че са се включили около 700 000 души.
Също така припомняме, че в четвъртък лидерите на ЕС решиха да предложат на Мей две дати - 12 април и 22 май, до които може да се отложи Брекзит, който иначе би трябвало да се случи след седмица на 29 март. Но премиерът почти изгуби контрол над процеса, тъй като сега всичко зависи от решението на депутатите в Лондон.
Последните социологически изследвания показват леко наклоняване на везните на обществените нагласи в полза на оставане в ЕС, но промяната не е решаваща. На мнозина вече им е досадно случващото се около напускането на ЕС и предпочитат всичко да приключи, колкото се може по-скоро.