София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Мобилно приложение ще ни оказва първа помощ при изгаряне

Приложението е създадено от екипи на “Пирогов”

5 годиниТехнологии 18 Боряна Райчева

Медици създадоха мобилно приложение, което ще ни помага в случаи на изгаряния. „Какво да правим при изгаряне?“ е създадено от д-р Мартин Мартинов, който специализира пластично-възстановителна и естетична хирургия в Клиника по изгаряне и пластична хирургия на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" вече трета година.

 

Приложението предоставя подробна и полезна за потребителите информация. То е безплатно и работи без интернет. Формулирани са точни и ясни указания, които да бъдат следвани в конкретните ситуации.

 

“Формулирали сме точни, ясни и илюстрирани насоки за оказване на първа помощ при изгаряне в зависимост от механизма – от гореща течност, пламъкови, електрически, химически и слънчеви изгаряния. Освен “Какво да се прави” в случаи на изгаряния, сме дали отговор и на въпроса “Какво да не се прави”, както и кога и къде да се потърси специализирана помощ”, допълниха още медиците.

 

До този момент приложението няма аналог в България и е достъпно за операционна система "Андроид" с версия, по-нова от 4.4. Предстои да бъде разработен проект и за магазина за сваляне на приложения на “Епъл”.