София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„Моцартови празници“ стартира на 23-ти август в Правец

Ще бъдат показани и младите таланти на класиката

5 годиниКултура 8 Боряна Райчева

Международният фестивал „Моцартови празници“ 2019 ще се проведе от 23-ти до 25-ти август в Правец. Събитието ще открият световноизвестните виенски виртуози от „Моцарт трио“.

Програмата предвижда в три поредни дни да се изнесат три концерта. 

Първата вечер, на 23-ти август, ще бъде открита от виенчаните Ирина, Даниел и Дитхард Аунер от „Моцарт трио“. Те ще представят произведения на Моцарт, Шостакович и Дворжак.

Вторият ден от фестивала е посветен на младите таланти и бъдещи звезди на класиката. Пианистката Мария-Десислава Стойчева и цигуларката Нанджу Лий, лауреати на международния конкурс за инструменталисти „Панчо Владигеров“, ще изпълнят творби на Моцарт, Панчо Владигеров, Шопен и Хюбай.  Участие ще вземат и оперната певица Мила Михайлова и пианиста Николай Стойков.

Последната вечер от фестивала ще отвори сцената си за „Малкия Моцарт“ – Ивайло Василев. Той е само на 11 години, но вече е спечелил над 20 награди от международни конкурси.

Честта да закрие фестивала ще има Софийската филхармония, с „Реквием“ на Моцарт, който ще прозвучи в чест на Христина Ангелакова.