София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МОЖЕ ЛИ АКАДЕМИК СТЕФАН ВОДЕНИЧАРОВ ДА БЪДЕ ПРЕЗИДЕНТ?

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ОТ ВИДНИ ЛИЧНОСТИ ИЗДИГА НОМИНАЦИЯТА

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Шефът на БАН и бивш министър на образованието в първия кабинет на Бойко Борисов – акад. Стефан Воденичаров е първата издигната номинация за поста „Президент на Република България“.
Номинацията му беше обявена от инициативен комитет днес, включващ видни литератори, спортисти и обществени личности. Сред тях са имената на писателя проф. Валери Стефанов, историка акад. Георги Марков, олимпийския шампион проф. Стефан Киров и адвокат Русана Стефанова. Подкрепа за издигането на Воденичаров за държавен глава оказват и художника Светлин Русев, както и журналиста Тома Томов.
Основният мотив на комитета за това предложение, е опита за налагане на друга политика на държавно управление, а именно – непартиен президент.
Сред мотивите за издигане кандидатурата на академик Стефан Воденичаров, е фактът, че той е всепризнат учен и добър гражданин на страната. Според комитета усилията на бившия просветен министър ще бъдат насочени към разделяне на властите, но обединяване на нацията.
Посещението на вселенския патриарх Вартоломей е по покана именно на Воденичаров. По думи на инициативния комитет обаче, номинацията на шефа на БАН по същото време на визитата, е съвпадение.
Комитетът изрази подкрепа към въвеждането на електронното гласуване с причина "спиране на байганьовщината в изборите".
Все още не е ясно кой ще бъде предложен за вицепрезидент към кандидатурата на Стефан Воденичаров.