София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Може ли Бургас да влезе в ТОП 100 на европейските градове за „Качество на живот“?

ПП "Средна европейска класа" и организация "По-добрият град" обединиха сили

5 годиниИзбори 2019 1 Боряна Райчева

Кандидатът за кмет на Бургас Константин Бачийски обяви официално, че обединява усилията си с представителите на гражданската инициатива „По-добрият град“, за да направят Бургас предпочитано място за бизнес, инвестиции, икономика, образование, култура и спорт.

Неправителствената организация ще бъде представена в листата на ПП "Средна европейска класа" от к.д.п Георги Събев – експерт по темата „Образование за морето и развитие на морски транспорт“, Мишел Димитров – експерт в сферата на „екосистемни услуги и развитие на влажните зони“ , от Стойко Стойков – специалист по опазване на околната среда и подкрепа на фамилния бизнес и от Елена Клеппе, посветила се, на развитието на културата и образованието.

Едно от целите, които си поставиха е в следващите десет години Бургас да влезе в ТОП 100 на европейските градове по качеството на живот, което предлага на своите граждани и гости.

„Ако получим подкрепата на бургазлии и изпълним идеите си, за десетилетие Бургас ще може да стане част от престижния ТОП 100 на европейските градове, колкото и невъзможно да изглежда това в момента", каза Бачийски.

От името на своите колеги от инициативата „По-добрият град“ Янко Янков изрази недоумението си от това, че Бургас е няколко пъти обявяван за „Най-добрият град за живеене“, но дори не фигурира в европейския ТОП 100 на градовете по показател за качество на живот. Експертът посочи като недостатък и това, че Бургас не използва всички възможности на Черно море и не е в състояние да развива „синя икономика“. Според него друг голям порок на управлението в града е и това, че потенциалът на езерата не е използван дори в най-малка степен.

Според кандидатът за кмет Константин Бачийски присъствието на хора от „По-добрият град“ ще добави стойност, тежест и авторитет в листата на ПП "Средна европейска класа". "Общата ни цел е да реализираме техните идеи в сферата на екологията, морските екосистеми, образованието и културата. Обединява и това, че искаме да създадем условия за „интермодалност“ в Бургас, но предлагаме решения за това с разум и перспектива", коментира Бачийски.