София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Молдова чества 9 май с изложба на съветска бойна техника

Президенът Игор Додон разпореди чествания на централния площад

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на Молдова Игор Додон разпореди на 9 май на централния площад в столицата Кишинев да бъде показана съветска военна техника. Така според него трябва да бъде отпразнувана 72-ата годишнина от победата във Великата отечествена война.

Това не са ви НАТО-вски „Хамър“-и. Заповядах на министерството на отбраната да покаже на централния площад съветска военна техника на 9 и 10 май. Никой и нищо не може да ни накала да забравим великия подвиг на нашите деди и прадеди. Помним. Гордеем се, написа президентът в социалните мрежи.

Рускоезичното издание eadaily.com напомня, че през 2016 за Деня на победата на централния площад в Кишинев са били изложени американски „Хамър“-и и друга военна техника на страните от НАТО по заповед на тогавашния министър на отбраната Анатолий Шалару.  

Тази своебразна изложба обаче беше развалена преждевременно заради протести, пише още изданието.

Преди година на площада имаше американци. Сега има съветска военна техника по заповед на Додон, заяви Шалару.

Той коментира, че след оставката му сътрудничеството с НАТО е в застой, а армията на Молдова е лишена от възможността да участва в учения на Алианса.

На последната среща на НАТО Молдова даже не беше спомената. Днес националната армия е унижена от президента. Унижени са и стотиците хиляди жертви на съветската окупация, каза още бившият министър.

Изданието информира, че в деня на победата на площада в Кишинев е имало повече от 80 000 души и са били наградени с висшата държавна награда – Ордена на републиката – ветерани от Втората световна война. Пред множеството концерт са изнесли руският изпълнител Александър Маршал и група „Любе“.

Обръщайки се към събралите се хора, президентът Додон е заявил, че в Молдова 9 май винаги ще остане Денят на победата.

EADaily припомня, че на 28 април молдовският парламент е утвърдил 9 май като Ден на Европа. Според говорител на парламента този акт не намалява значението на Деня на победата, понеже има хора, които празнуват този празник, а други, които празнуват Деня на Европа и така се създават условия за консолидация на обществото.