София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МОН: Няма грешки в матурата по английски език

След потърсено експертно мнение

пропускане
5 годиниОбразование 3 Боряна Райчева

След като голяма част от зрелостниците, явили се на матура по английски език, се оплакаха от грешки в зададените въпроси, от МОН обявиха, че е потърсено независимо мнение на специалисти, които не са взели участие в изготвянето на изпита.
След детайлната проверка на теста беше установено, че няма сгрешени въпроси, а материалът е ориентиран към ниво B2 от Общата европейска езикова рамка и съизмерим с трудността на останалите изпити по чужди езици. Становището на експертите е, че няма допуснати правописни и граматически грешки в изпитния материал, пишат в отворено писмо до медиите от образователното министерство.
От институцията отбелязват още, че получените сигнали до МОН са свързани с различни въпроси и няма повтарящи се в отделните жалби.
Коректно е да припомним, че противно на наложилото се очакване, за да проявят тези умения, от зрелостниците се изисква не просто да открият в текста точно възпроизвеждане на питането, а да докажат разбиране в контекст, познаване на синоними и езикови конструкции. Точно тези компетентности са ключови и необходими и показват езикова грамотност, акцентират от МОН.