Гледай
на живо

МОН обновява 144 български училища

Приоритет са професионалните гимназии

МОН обновява 144 български училища 144 български училища ще станат по-модерни с подкрепата на евросредства. Ще бъдат финансирани 102 ги... thumbnail text

144 български училища ще станат по-модерни с подкрепата на евросредства. Ще бъдат финансирани 102 гимназии и 42 общински заведения. Министърът на регионалното развитие Николай Нанков заяви, че ще се реализират проекти за подобряване на материалната база в учебните заведения. Заделените пари са 624 милиона лева за периода 2014-2020 по програмата за регионите в растеж. Парите ще бъдат усвоени от 72 общини.

„ Този финансов ресурс надвишава с около 30% предвидения ресурс от миналия програмен период. Този път наблегнахме много на професионалното образование“, коментира министър Нанков.

Бюджетът за тях е на стойност 166 милиона лева. По специална методика ще се оценяват училищата, които ще получат европари. Те ще бъдат оценявани спрямо обществената възвращаемост, обясни и просветният министър Красимир Вълчев. По този начин парите щели да отиват при повече ученици.

Евросредствата са за цялостно обновяване на облика на фасадата на училищата. Ще се ремонтират общежитията към гимназиите, лабораториите, кабинетите, някои ще получат нови физкултурни салони, други ще ремонтират действащите спортни обекти. Към тези обновления ще се пристъпи през първата половина на следващата година.