София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

MOН с нов метод за привличане на млади учители

Платформа свързва завършили студенти със свободни позиции в училищата

6 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

Нова онлайн платформа за привличане на млади учители подготвя Министерството на образованието и науката. Информационната система има за цел да свърже завършващите студенти и училищата със свободни позиции или такива, които се очаква скоро да се освободят. Новият метод се очаква да бъде ефективен като успешно "картографира" недостига на учители по райони и учебни предмети, както и преподаватели, влизащи в пенсионна възраст като се осъществи пряка връзка между търсене и предлагане. Това е една от мерките срещу недостига на кадри в образователната система.

В момента най-сериозна нужда от учители се усеща по дисциплините физика, математика и информатика, по чужди езици и професионална подготовка.

Въпреки че образователното министерство отчита ръст на студентите, избрали направление “педагогика”, общата картина за кадрите в училище остава тревожна. Около 5% от учителите са в пенсионна възраст, над нея са близо процент и половина, а до 35 години са едва 13%.

Средната учителска възраст е малко над 50 години. У нас има около 800 учители по физика, като част от тях са преподаватели главно по друг предмет, но съчетават специалностите. По данни на НАП над 99% от дипломираните физици намират работа по специалността с добра заплата, но не и като учители.

Физическият факултет на Софийския университета се опитва непрекъснато да мотивира студентите си да изберат учителската професия. И въпреки това желаещи няма, а приемът на Факултета е в пъти по-малък от капацитета му.