София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Мона Лиза“ ще бъде преместена от Лувъра

„Временният и дом“ ще бъде залата „Медичи“

5 годиниКултура 2 Боряна Райчева

Шедьовърът на Леонардо да Винчи – „Мона Лиза“ ще бъде преместен от Лувъра, докато той бъде ремонтиран. Картината ще остане зад бронирано стъкло, и временно ще се намира в съседната зала „Медичи“.

 

Директорът на музея, Жак-Люк Мартинес обяви, че трансферът ще бъде извършен през нощта на 16 юли. По думите му, този ход е част от огромната акция по обновлението на музея, който годишно приема над 10 милиона посетители.

 

Една от най-известните картини ще бъде върната на мястото си точно преди да бъде открита предстоящата изложба на Леонардо през октомври. Ежедневно през залата, в която е изложена „Мона Лиза“, минават повече от 10 хиляди души. Лувърът притежава и най-голямата колекция от творби на италиански художници.

 

Това ще бъде едно от малкото пътувания на картината. От създаването и в началото на 16 век, тя е местена много рядко. През 1804 година заема своето място в Лувъра, а последното и голямо пътешествие е през 1974 година, когато посещава Русия и Япония.