Гледай
на живо

Мониторингът върху България отпада

Мониторингът върху България отпада Монтиторингът на ЕК за България отпада. Според документите страната ни е изпълнила препоръките и не ... thumbnail text

Монтиторингът на ЕК за България отпада. Според документите страната ни е изпълнила препоръките и не се предвижда ново наблюдение. Същото обаче не може да се каже за северната ин съседка Румъния.
Според информацията Комисията запазва правото си да представи документите пред Европейския съвет и Европейския парламент.

Мониторингът е съпътства членството на България и Румъния от 12 години – те са единствените членки на Общността, поставени под такова наблюдение. Целта му беше да подпомага съдебната реформа, спазването на върховенството на закона и борбата срещу корупцията. През изминалата година препоръките на ЕК към България бяха само три и още тогава беше изказано предположение, че този доклад ще бъде последен за страната ни. С това решение Жан Клод Юнкер изпълни обещанието си към България седмица преди да напусне поста си като председател на ЕК. Неговият мандат изтича на 1 ноември. 

Румъния продължава да бъде обект на наблюдение.