София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Морските кметове негодуват срещу законопроекта за шума

Неприемливо е, според тях, спиране на музиката след 23 часа в курортите

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Правителството предстои да приеме Законопроект за защита от шума в обществена среда. Според него тишина ще се пази за времето от 14 до 16 часа следобед и от 23 до 8 часа сутринта. Ще бъде забранено провеждането на обществени мероприятия на открито, ще бъде забранена високата музика в открити и закрити помещения, ще бъде забранено дори зареждането на магазините през нощта.

Нивото на музиката не трябва да превишава законоустановените норми. Обществените мероприятия ще бъдат провеждани на базата на специална наредба на Министерски съвет.

Според законопроекта сакнциите за нарушителите ще бъдат от 500 лв. до 20 000 лв. Увеличават се правомощията на служителите на МВР, които ще могат да затварят заведения, ако нарушават закона.

Кмет на община Созопол Панайот Рейзи е категорично против новия законопроект, защото според него това ще унищожи туризма. Според него законопроектът трябва да бъда въведен с райониране на територията на страната, като не е приемливо музиката на морските курорти да спре след 23 часа.

„Така, както се предлага този закон в момента, той отговаря за цяла България. Проблемът шум, тепърва ще се отрази на телефон 112, защото ще звънят от цялата страна. За пореден път тръгваме да решаваме някакъв проблем с промяна в закона, а това трябва да бъде крайната мярка. В момента с тази мярка, която пак ще се вземе като решение преди летния сезон, за мен е прибързана работа. Реално погледнато, хората, които са най-близко до летния сезон, до живот в дадената градска част, това са кметовете и тяхната админстрация. Не е ли нормално да се направи работна среща с тези хора, преди да се направят някакви законовои промени?“, това коментира пред Нова телевизия за предаването „На кафе“ кметът Рейзи.

Дияна Колчева от Клуба на хотелиерите  „Слънчев бряг“, обаче,  е за този законопроект, защото това щяло да помогне за турзима. По думите й много семейства с деца посещават летните ни курорти и те имат нужда от почивка и спокойни нощи.