София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мощен тайфун в Япония взе жертва

В централната част на страната нивото на водата достигна 80 см

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Мощният тайфун "Хагибис" взе първата си жертва в Япония. Петима души са пострадали.

Хиляди домакинства останаха без ток, много полети бяха отменени. Тайфунът Хагибис връхлетя източното крайбрежие на страната с рекордни валежи и силни ветрове, скоростта която се очаква да достигне е над 220 километра в час. На изток от Токио, ветровете вече нанесоха сериозни щети на десетки къщи.

В централна част на страната нивото на водата достигна 80 см. В столицата тайфунът вече причини големи смущения в графика на градския транспорт и отмяната на няколко международни събития. Над 1600 полета също са отменени. Незадължителни предупреждения за евакуация за издадени за 600 хиляди души.

Oчаква се тази вечер „Хагибис” да достигне централната част на тихоокеанското крайбрежие на главния японски остров Хоншу и да мине през зоната на така нареченото Голямо Токио.

Там живеят 35 милиона души. Прогнозите са за рекордни валежи и силни ветрове. В най-застрашените райони вече е разположена техника за реакция в кризисни ситуации- за изпомпване на вода, за осигуряване на аварийно осветление, автономни генератори. В готовност да се намеси е и армията.