Гледай
на живо

Мощно земетресение в Япония взе първите си жертви

Повече от 140 души са ранени, над 40 са в неизвестност

Мощно земетресение в Япония взе първите си жертви Мощно земетресение с магнитуд  6,7 по скалата на Рихтер разлюля тази нощ в 3:08  часа през... thumbnail text
Мощно земетресение с магнитуд  6,7 по скалата на Рихтер разлюля тази нощ в 3:08  часа през местно време Япония. Трусът, регистриран на 112 км югоизточно от японския град Сапоро на остров Хокайдо вече взе и първите си жертви. Съобщава се  за  най-малко 8 загинали, над 140 ранени и повече от 40 в неизвестност. Земетресението е предизвикало разрушения и свлачища, а близо 3 милиона домакинства на територията на целия остров са без електричество. 
 
Под егидата на кабинета на японския премиер Шиндзо Абе бе създаден кризисен щаб, който събира оперативна информация и оценява щетите, причинена от катаклизма. 
 
Около 25 000 войници на Японските сили за самоотбрана са изпратени да помогнат за преодоляване на последиците от земетресението. 
 
Движението на влаковете на територията на северния японски остров е напълно преустановено, съобщи агенцията Киодо. Отменено е и движението на метрото в административния център - град Сапоро.
 
 
Една от основните японски авиокомпании заради земетресението реши да отмени всички полети на главното летище на острова. До момента са анулирани повече от 200 такива.
 
Съобщава се още, че най-малко 22 повторни труса са настъпили през нощта на северния японски остров. Магнитудът на най-силния от тях е 5,4 по Рихтер.
 
Междувременно сеизмолозите предупреждават за поддържане на сеизмична дейност в тази област и за риска от силни земетресения през седмицата. Губернаторът на японската префектура Хокайдо Харуми Такахаши отмени посещението си в Русия, запланувано за 6-8 септември поради земетресението, съобщи агенция Киодо