София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Москов: Никога не съм имал идея за закриване на Фонда за лечение

Здравният министър отрече да има забавяне в документацията на болни деца

8 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

Никога не съм имал идея да закривам Фонда за лечение на деца. Това отговори здравният министър от трибуната на Народното събрание на въпрос на депутат по повод твърденията, че ведомството иска да унищожи Фонда за лечение на деца в чужбина.
"Дали някой е имал идея за закриване на Фонда за лечение на деца - много е възможно. Различни хора, различни идеи", добави още той.
Москов отрече да има забавяне в процедурата по изпращане на болни деца и финансиране на тяхното лечение.
Той се аргументира с цифри. Отделените средства за Фонда през 2015 г. са два пъти повече от тези за 2014 г. - или 12 млн. лв. Деловодната система на структурата обаче все още не е изградена, а кога ще бъде – не е ясно. Здравният министър подчерта, че няма причина Фондът да разглежда казуса – дали може да субсидира лечението на болно дете в чужбина, което касата може да плати. Последното заседание на Обществения съвет към Фонда беше миналата седмица. Общият брой на одобрените деца за лечение в чужбина е 14 от общо 39 разгледани случая.