София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Москов ще отговаря пред съда за турските ваксини

Прокуратурата е внесла обвинителния акт

6 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

В специализирания наказателен съд е внесен обвинителен акт срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов, неговия заместник Адам Персенски и още трима души от „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД във връзка с ваксините „Пентаксим“, „Еувакс Б“ и „Тетадиф". Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.
 
Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г., в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция - 100 хил. дози ваксина за деца „Пентаксим -0.5 мл.“ и 100 хил. дози ваксина за „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната, обясняват от прокуратурата.
 
От действията на Москов са настъпили вредни последици за МЗ от имуществен характер в размер на 325 233,87 лв., и неимуществени вреди, изразяващи се в създаване на недоверие в авторитета на МЗ за осъществяване на ефективен контрол относно упражняваната лекарствена политика и недоверие у гражданите за дейността по ваксиниране на деца.
 
Това определя деянието като особено „тежък случай“, отбелязват от обвинението.
 
Освен това, срещу Москов има повдигнати още две обвинения – затова, че е бил помагач при сключване на неизгодна  сделка  за дарение с фирмата „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД, както и за това, че не е упражнявал достатъчно голям контрол върху лицата, на които е възложил управление на поверено му на него обществено имущество.
 
Към настоящия момент всички обвиняеми са с мярка за неотклонение „подписка“.