София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МОСКОВСКИ СЕ ЗАКАНИ ДА СМЕНИ „ФАЛКОН“-А

ПРОБЛЕМЪТ С АВАРИЯТА Е ДОШЪЛ ОТ НЕДОБРЕ РАБОТЕЩА ЕЛЕКТРОНИКА

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Министърт на транспорта Ивайло Московски заяви, че поредната авария на правителствения „Фалкон“ се дължи на недобре функционираща електроника. Това е спряло прибирането на колесника.

Случаят се повтаря, след като преди няколко месеца колесникът на самолета отново не се прибра. Тогава машината е била в Базел при оторизирана компания, която го е ревизирала. След аварията са били сменени редица части, заяви още министър Московски по Нова телевизия.
Дефектът в електронната система на самолета се случва за трети път в рамките на шест месеца, като на третия път проблемът е възникнал при едно от отлитанията на екипажа, без пътници на борда.
Ето защо транспортният министър настоя машината да отиде директно в завода на производителя във Франция, където да бъде извършена пълна инспекция. Московски се закани още, че ако от фирмата, създала самолета, не дадат гаранция, ще бъде написан доклад за подмяна с друг „Фалкон“.
Правителственият самолет, с който пътува премиерът Бойко Борисов, кацна на летището във Варна вчера. Министър-председателят беше в града за закриването на осмия летен университет на Младежката академия на ГЕРБ. След това по програма Борисов и Московски трябваше да летят за Пловдив, но и трите колесника на самолета не се затвориха. Екипажът е кръжил над летището докато горивото не е свършило. След това са върнали самолета обратно на летището. Екипажът е получил забрана за ново излитане. На негово място е отпътувал другата правителствена машина „Еърбъс“.
„Фалкон“-а създаде проблеми на министър-председателя още в началото на тази година, когато машината кацна принудително на Летище София.