София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Москва и Киев - на прага на войната

Украйна обяви военно положение

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

От 28 ноември в Украйна е обявено 30-днено военно положение. Върховната рада одобри указа на президента Петро Порошенко за въвеждане на по-строги мерки за сигурност в някои региони на страната след украинската провокация в района на Керченския проток.

Преди гласуването Порошенко се обърна към нацията, като заяви, че има заплаха от операция по суша срещу Украйна. Той посочи, че има разузнавателен документ, който подробно описва всички сили на "врага", за които се твърди, че са разположени на няколко десетки километра от границата и са готови "за незабавно нахлуване на територията на Украйна".

Предстои днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг да приеме председателя на украинския парламент Андрий Парубий. Двамата трябва да обсъдят конфликта между Москва и Киев.

Вчера Столтенберг обяви, че НАТО приема  като пряко военно нападение действията на руските военноморски сили в района на Керченския пролив и в Азовско море от 25 ноември. Генералният секретар на пакта съобщи след извънредно заседание на комисията НАТО-Украйна, че това мнение е било подкрепено от всички съюзници.

Съюзниците от Алианса призовават Русия незабавно да освободи задържаните украински моряци и плавателни съдове. Според НАТО няма оправдание за използваната от Русия военна сила.

Столтенберг  призова за спокойствие и сдържаност, както и Русия да осигури безусловен достъп до украинските пристанища и свободно движение на украински плавателни съдове през пролива и в Азовско море.

Заседанието на комисията НАТО-Украйна бе свикано по спешност вчера следобед по молба на украинския президент Петро Порошенко. Генералният секретар на пакта поясни, че Украйна има правото да поиска такова заседание в случай на пряка заплаха за териториалната си цялост, политическата независимост или сигурността.

По думите на Столтенберг последните събития само припомнят, че от четири години Украйна е във война. Всички съюзници осъдиха агресивното руско поведение. Русия трябва да спре подкрепата си за (отцепническите) военни групи. Наблюдаваме много внимателно обстановката, за да преценим с какво още можем да помогнем на Украйна, посочи Столтенберг.

В телефонен разговор Порошенко е уверил генералния секретар на НАТО, че военното положение в Украйна няма да навреди на работата на демократичните институции, нито ще засегне предстоящите в страната президентски избори.

Късно снощи Съветът за сигурност на ООН пък блокира разглеждането на въпроса на Русия за ситуацията в Керченския пролив. Седем членове гласуваха против одобряването на дневния ред.  По-рано Русия поиска спешно свикване на открито заседание по точка от дневния ред "Поддържане на международния мир и сигурност".

Според представител на Русия в съвета, през изминалите месеци Киев, с подкрепата на Вашингтон, агресивно разпалва темата за така наречената милитаризация на Азовско море.

Преди гласуването, постоянният представител на САЩ Ники Хейли изрази тревога от ескалацията на напрежението в Керченския проток. Тя заяви, че САЩ споделят позицията на Холандия, Полша, Швеция и Обединеното кралство.

Тя обаче подчерта, че страните подкрепят суверенитета и териториалната неделимост на Украйна в рамките на международно признатите граници.

Постоянният представител на Украйна пък отбеляза, че очаква Съветът за сигурност на ООН да засили санкциите срещу Русия.