София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Москва плаши България с ответни мерки заради отзования дипломат

Заяви зам.-министърът на външните работи Александър Грушко

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Москва ще разгледа възможността за ответни мерки заради отзоваването на руския дипломат от България, заяви заместник-министърът на външните работи Александър Грушко пред репортери.
Той обясни, че това е „прието в дипломатическата практика“.
Преди два дни Министерството на външните работи на България съобщи, че София е поискала Москва да изтегли един от своите дипломати във връзка със съмнения в разузнавателни дейности.
Разследването е проведено от прокуратурата, но е прекратено поради дипломатическия статус на заподозрения. Руското посолство не коментира ситуацията.
Изявлението на българската прокуратура сочи, че разследването е започнало по сигнал на Агенцията за национална сигурност. Отделът заключи, че дипломатическият служител е събирал информация, свързана с държавните тайни от септември 2018 г. насам.
Твърди се, че редовно се е срещал с висши български служители с достъп до класифицирана информация относно България, ЕС и НАТО.

В началото на септември България обвини Николай Малинов, председател на движението "Русофили", в шпионаж. Според прокуратурата той е събирал данни за българската външна политика за обществото на Двуглавия орел, чийто ръководител е бизнесменът Константин Малофеев. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва е обезпокоена от задържането на Малинов за шпионаж в полза на Москва, отбелязвайки, че дейността на русофилите е била насочена "изключително към развитие на двустранно сътрудничество".