София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Москва се подготвя за Деня на победата

Премина първото обучение на доброволци

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

На 25 април в Московския технологичен университет премина първото обучение на доброволци, които ще съпровождат акцията "Безсмъртен полк" в столицата в Деня на победата на 9 май, съобщи РИА Новости.

На събитието присъстваха повече от 500 доброволци. В първия урок на доброволците беше обяснено за живата верига, службата за поддръжка, както и за работата в щандовете.

Гостуващият гост на събитието беше Борис Николаевич Смирнов, участник в Голямата отечествена война. Ветеранът благодари на доброволците за тяхната работа.

За Деня на победата Москва ще бъде украсена с 12,5 милиона лалета и 500 фонтана, каза заместник-кметът на жилищната политика и благоустройството Пьотър Бирюков.

За 9 май Русия обещава да покаже военна техника, отбелязва агенцията. Кремъл се опитва да покаже военна мощ на фона на обтегнатите отношения със ЕС и НАТО.

Като част от тържествено шествие,  посветено на Деня на победата,  морската пехота на Тихоокеанския флот за първи път ще представи на жителите на региона костюми "Ратник". Това е  руско военно оборудване, наречено "комплект силата на бъдещето". Той включва системи за нощно виждане, мониторинг на психофизиологичното състояние на войника, броня и дрехи от модерни материали. "Ратник" е комплекс от съвременни средства за защита, комуникация, оръжия и боеприпаси.