Гледай
на живо

Москва ще съдейства на Лондон по случая „Скрипал“

Лавров обяви, че трябва да се спазят международните закони

Русия не получи искане от Великобритания за веществото, за което се твърди, че е използвано за отравяне на бившия полковник ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров.

Според него, съгласно Конвенцията за забрана на химическите оръжия, Великобритания е била длъжна незабавно да се обърне към държавата, заподозряна в употребата на веществото, пишеТАСС.

Лавров обяви, че ако Лондон изпълни ангжажиментите по международния документ, то Москва е готова да сътрудничи.

Русия настоява да получи достъп до химичното вещество, с което е извършено покушението срещу Скрипал. „В официална нота до Великобритания ние поискахме да ни бъде даден достъп до всички факти, свързани с разследването, предвид факта, че Юлия Скрипал е руски гражданин“, каза на прескоференция Сергей Лавров.

Той посочи, че искането на Москва за достъп до химическото вещество е било отхвърлено, което по думите му е нарушение на конвенцията от страна на Лондон.

Ако предвидените в Конвенцията за забрана на химически оръжия процедури бъдат спазени, ви уверявам, че Русия ще изпълни задълженията си и ще отговори на питането в предвидения за изготвяне на отговора срок“, заяви руският външен министър.

Той отново подчерта, че Русия няма нищо общо с отравянето на бившия полковник на ГРУ и дъщеря му. "Ние вече сме направили изявление, казвайки, че всичко това са глупости. Ние нямаме връзка с това."

Лавров свърза случая с делото на Александър Литвиненко (бивш офицер от ФСБ, отровен в Лондон през 2006 г.). Той каза, че тогава Русия също е искала да сътрудничи с разследването, но от Лондон са отказали информация. „Беше ни казано, че не е възможно да се предостави цялата информация. Сега всичко това започва отново“, подчерта Сергей Лавров.