София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Москва: Турция иска да възстанови Османската империя

Външното министерство на Кремъл с коментар за отношенията Анкара – Москва

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Говорителят на външното министерство в Москва посочи, че Русия прави всичко възможно за решаване на различията с Турция на масата за преговори.
Говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че не трябва да очакваме бърза промяна в разрушителната позиция на Турция на международната сцена, предаде ТАСС. По думите й, властите в Турция „се движат по спиралата на нагнетяване на ситуацията“ и изглежда, че искат да възстановят властта на Османската империя.
„Какво да кажем относно Турция? Ние търпяхме много дълго. Ние много добре знаехме за политиката, която провежда турското ръководство, в това число в контекста на Крим и уреждането на сирийския конфликт“, заяви Мария Захарова в интервю за в. „Известия“. Тя добави, че Русия е направила всичко възможно разногласията с Турция да бъдат решени на масата за преговори.
„Но, за съжаление, всичко опира до днешното турско ръководство. Изглежда, че то иска да възстанови властта на Османската империя. В крайна сметка, всички елементи на неговата днешна политика се подреждат именно в такава картина. Всички знаем как свърши Османската империя“, подчерта Захарова. За съжаление, накъдето и да погледнем – Крим, Сирия, бежанците, тероризма, националния въпрос и т.н., навсякъде виждаме разрушителната роля на турското ръководство, добави говорителката на руското външно министерство.


източник: www.glasove.com