София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Москва упрекна България, че не пази руските паметници

Мария Захарова призова българските власти да прекратят вандализма срещу паметника

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Русия критикува България, че не полага необходимите грижи по опазване паметниците на съветските войници. „Българските власти не предприемат ефективни мерки за предотвратяване на актове на вандализъм срещу паметници на съветските войници-освободители“. Това бе обявено в сряда на брифинг от директора на отдел "Информации и прессъобщения" на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"В нощта на 4 октомври бе извършено друго деяние за оскверняване на паметника на съветските войници в София", подчертава Захарова и призова българските власти да прекратят „зачестилите в последно време актове на вандализъм срещу паметника“ и да осигурят неговата безопасност.

"Ние сме принудени да заявим, че българската страна не предприема ефективни мерки, за да предотврати подигравката с Паметта на съветските войници, които дадоха живота си, за да спасят човечеството от нацизма", казва още говорителят на руското външно министерство.